Medius Locus – Jorden, Skålen og Mennesket

En permanent udendørs videoinstallation og skulptur lavet specifikt til Eriksminde Efterskole, Odder, Danmark.

Værket bliver en del af skolens hverdag, men ses allerede på lang afstand, når man nærmer sig skolen: På bagsiden af skolens nyeste tilbygning bliver der fra skumringstid projiceret et videobillede af jorden set fra rummet. Den skinnende fuldjord står som et vartegn for skolen og den ånd, der er stedets. Billedet af jorden i dens langsomme omdrejning peger på alt det store og uforståelige, vi er en del af, og samtidig på det basale; at jorden er én klode, som vi sammen bebor og skal tage vare på.

På den anden side af den nye tilbygning, den side, der vender ind mod skolens lunger i form af den nyanlagte grønne gård, går den anden videoinstallation ligeledes i gang omkring skumring. I et stille tempo projiceres billeder af hver eneste person tilknyttet skolen, lærere, personale og elever op som portrætter i fuld størrelse. Installationen er lydløs, men indenfor kan man i det tilstødende rum høre de fotograferede sige deres navn.

Installationens tredje element er en skulptur i form af en gylden bronzeskål eller en kuglebund med en diameter på 6,5 meter og en dybde på 0,7 meter, der er lagt ned i jorden, sådan at kanten på skålen flugter med jordniveauet. Det er en skulptur, der kan bruges i leg og som et vindhelle, hvor man kan ligge og suge sol. På afstand vil skulpturen danne en rolig og varm cirkel.

Ved at vise det levende billede af jorden i omdrejning på den ene side, og på den anden side de personer, der befinder sig på Eriksminde netop nu, peger projektet på to yderligheder i tilværelsen. Det universelle – det ubegribelige kontrasteret af det ganske jordnære, vores daglige virkelighed. Den virkelighed, som også er krop i leg, og krop i møde med verden, repræsenteret ved skolens nye midtpunkt, den gyldne skål.

Download PDF

www.evakoch.net©2013/ Portrætter/Afmasket HD10x16 /28:34 minutter/Audio:mono.Jordskin/Afmasket 4:3/9:16 minutter/Audio:none.
Entreprenør John Kjær v. Ole Hansen Almind ·  Værk: Knud Erik Andersen ·  Jubo Metal AS: Bjarne Møller, Kim Madsen og Lars Calundan ·  Fotograf: Stefan Wrenfeldt ·  Billedredigering: Anja Farsig ·  Lydredigering: Lea Korsgaard ·  Billedbehandling:Henrik Lago ·  Opsætning: Odder Tømrer og Snedkerforretning v. Peder Skipper, Presentationsdesign AB og Avenue AV ·  Dokumentation: Peter Klode ·  Tekst: Mai Misfeldt