Skålen og Perlen – En Buket til Kokkedal

Download as PDF

Foto: Niels Plenge

Foto: Niels Plenge

Skålen og Perlen er er stedsspecifik installation til Holmegårds Plads i Kokkedal, skabt i forbindelse med en større klimatilpasning. Stedet ligger spændt ud mellem en skole, et plejecenter, et indkøbscenter, cykelstier og en vej. Der er således mange hensyn at tage for at tilgodese områdets forskellige brugere. Eva Koch har løst opgaven ved at skabe en samlende plads der skifter udtryk i løbet af døgnet.
Værket udgøres af to konkrete fysiske dele og en billeddimension. Hjertet er en plads på ca. 50 x 35 meter, belagt med hvid og grå marmorgrus, der giver overfladen et lyst, samlende og ensartet udtryk. I midten danner selve pladsen en skålform. Kommer man helt ned i centrum af skålen, vil man have oplevelsen af at kunne gemme sig for verden; være i et intimt læ-rum, som i en gryde i klitterne, samtidig med, at man er i det store fællesrum. Skålens form og kant er blød. Den er brattere i den nordlige ende, mens den falder mindre stejlt mod syd, som er den ende, der vender mod plejecenteret. Skålens bund vil altid være tør og er forsynet med et afløb.
Skulpturens andet element er en perle, en oval hvid beholder på omkring 2 x 3 meter, støbt i polyester, som kan modstå vind og vejr, og monteret på plejecenterets 20 meter høje tag. I dagtimerne tager perlen sig ud som en skulptur, et hvidt og fremmedartet perlemorssmykke, der i sin form også mimer pladsens udformning.
Perlen indeholder en kraftig projektor, som i aften- og nattetimerne projicerer billeder af valmuer ned på pladsen. Man ser en valmuemark der er filmet ovenfra og indefra, der suppleres med timelaps af valmuer der åbner sig. I mørket folder valmuerne deres silkesarte røde kronblade ud midt i byens rum. Som et billede på nattens drømme, på poesiens billedskabende kraft, på alt det, der også er en del af det at være menneske. Om natten forvandler den hårde plads sig til en blød mark. En buket i skålen: En buket til Kokkedal.

Eva Koch@ 2018/ Afmasket video 6K / 60 minutter / Audio:ingen

Plejecenteret Egelunden ·
FilmGEAR, opsætning og delvis sponsor af udstyr ·
Glasfiber.dk, støbning og opsætning af perlen ·
Rentegning af pladsen Attrup Scheel og Frida Maureen ·
Rådgivende ingeniør Anders Christensen ApS ·
Model: Lars Rothenborg ·
Videooptagelser på mark: Benny Britten Austen og Henrik Lago ·
Timelaps af valmuer: Niels Plenge ·
Billedredigering: Anja Farsig ·
Billedbehandling: Henrik Lago ·
Tekst: Mai Misfeldt·
Oversættelse: John Kendal / Blanca Ortiz Ostalé·
Grafisk opsætning: Lucky7·
Konsulent Jørgen Kreiner-Møller·
Fotografisk dokumentation Anders Sune Berg og Niels Plenge·
Boligforeningen 3B·

Projektet er et konkurrenceprojekt i forbindelse med Klimatilpasning Kokkedal. Finansieret af Statens Kunstfond og Fredensborg Kommune.